2017.06.02-án szakmai bemutatót tartottunk, a szimulált eset szerint egy műszaki hibás jetski segélyhívást ad le a riasztási központunknak. A helyszínre két szárazföldi és egy vízi egységünk indul. A szárazföldi egységek érkeznek először a helyszínre, összeállítják a folyó közepén rekedt személy mentéséhez szükséges mentőtechnikát.

Ehhez áramfejlesztőt telepítenek, majd ennek segítségével felfújásra kerül az mfc Survival RC4000 mentőhajó. Megkezdik az áldozat megközelítését. Közben a jetski füstölni kezd, így az áldozat vízbe ugrik. A személy kimentését pillanatok alatt megoldják, majd biztonságos távolságba, a partra viszik. Közben megérkezik a FOKA 201-es hajója, akik úszószivattyút és sugárcsövet szerelnek, majd megkezdik az oltást, műszaki mentést.

A bemutatóból több következtetés is levonható:

Jól szemlélteti azt, hogy egy 4 méter hosszú, gyorsan (8,5 perc) összeállítható hajóval mennyivel egyszerűbben meg lehet közelíteni a különböző helyszíneket, ellentétben azzal a megoldással, mint amikor egy utánfutón kell a hajót végigvontatni a városon, nehezen megközelíthető terepen.

A másik kiemelten fontos tény, hogy a helyszínre vonuló tűzoltó gépjárművekről az oltást ilyen távolságból nem lehetett volna véghez vinni, így mindenféle képpen szükség van a vízen történő beavatkozásokra.

Mentésvezető: Verőcei Attila „ATHOS”