A Budapesti Polgárőrség Magyarország legnagyobb bűnmegelőzéssel foglalkozó civil szervezeti szövetségének tagjaként, a civil felelősségvállalás eszközével vállal szerepet a bűnmegelőzésben és a közbiztonság javításában a főváros területén. Szövetségünk, több mint 1700 polgárőr munkáját összefogva, 46 egyesület technikai eszközeivel, hely- és személyismeretével, a lakosság bizalmának támogatását élvezve segíti a hivatásos rendvédelmi szerveknek, önkormányzatoknak és az intézményeknek a bűnmegelőzés terén az élhető és biztonságos környezet érdekében végzett tevékenységét.

Polgárőreink önkéntesen, szabadidejükben látnak el mintegy 20-féle szolgálat típust, éves szinten több mint 20 000 alkalommal. Tevékenységünk során a hatékony fellépés, a szolgáltató és segítő jelleg maximális biztosítása érdekében szükséges és hasznos a szakmai szervezetekkel történő együttműködés. Stratégiai partnereink: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Budapest Főváros Közterület-felügyelete a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság.

Az önkéntes mentőszervezetek a járási, és települési szinten szerveződnek. Alapfeladatuk, hogy segítsék a hivatásos katasztrófavédelmi szervezetek munkáját szükség esetén. A mentőszervezetek tevékenysége mentőkutyás személykeresés és romkutatás, alpintechnikával végzett magasból mentés, vezetés-irányítási pont kialakítása, árvízi védekezés, víz alatti mentés, USAR városi kutató-mentő feladat, légi felderítés, tűzoltás, műszaki mentés és kárterületi rendészeti feladat. A főváros területén már korábban megalakultak a kirendeltségi mentőszervezetek, melyeknek tagjai voltak a polgárőr szervezetek.

A Katasztrófavédelem célul tűzte ki, hogy a Fővárosi Központi rendeltetésű mentőszervezet mintájára, a régiós mentőszervezetek bevonásával alakuljon egy a teljes Főváros lefedésére szolgáló mentőszervezet. A három fő kontingens, a polgári védelmi, tűzoltási – műszaki mentési és polgárőri szervezetek fővárosi képviselői megalkották a szervezet alapját és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével létrejött a szövetség. Meghívásra és felvételre kerültek a további szükséges szakterületeket képviselő szervezetek. Így kiegészülve alkalmassá vált önállóan teljes körű mentőszervezeti tevékenység végrehajtására. A mentőszervezetek életében fontos állomás volt a nemzeti minősítő gyakorlat végrehajtása. Ennek keretében az ellenőrző és felügyelő hivatásos katasztrófavédelmi állomány vizsgálta annak minden apró részletét, hogy a szervezet megfelelően felkészült a tevékenységének végrehajtására.

Kapcsolat

Budapesti Polgárőr Szövetség

Telefonszám: +36 30 621 22 22
Cím: 1145 Budapest, Laky Adolf u. 36.
E-mail cím: bpsz@bpsz.hu

Minősítések

  • 2014. június 14. – Nemzeti minősítés