A Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenységéről elmondható, hogy széles spektrumát öleli fel a bűnmegelőzés palettájának. A zuglói polgárőrök elsődleges célja Zugló közbiztonságának javítása, a lakosok, és az ide látogatók szubjektív biztonságérzetének növelése, amelynek a leghatékonyabb módja a folyamatos közterületi jelenlét, a lakossággal történő kapcsolattartás, valamint a Rendőrséggel és a társszervezetekkel történő együttműködés. Ennek leghatékonyabb módja a közterületi jelenlét fokozása, a megelőző járőrszolgálatok és a rendőrséggel történő együttműködés növelése.

Stratégiai partnerünk ebben a XIV. kerületi Rendőrkapitányság, ahonnan a szükséges információkat megkapjuk és segítséget nyújtott Zugló Önkormányzata is, ahonnan geoinformációs megjelenítésben kaptuk hatékony segítséget. Az eligazítás minden esetben a kerületi rendőrkapitányságon folytatódik, ahol további – a hatékonyság érdekében nélkülözhetetlen – információt kapnak polgárőreink. Mindezen tudással felvértezve, megfelelő, a törvény által előírt formaruhában, megfelelő technikai és kommunikációs eszközökkel ellátott járőröket tudtunk célirányosan utcára küldeni. A felkészülés és a felkészítés látványos eredményeket hozott. Jelentős számban könyvelhettünk el bűncselekmények elkövetőinek tettenérését, szabálysértések megszakítását. A második világháborút követően az önkéntes tűzoltó egyesületek eltűntek Budapest területéről. Ezt az űrt a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2006-ban a tagok önkéntes tűzoltó képzésével és az Egyesület feladatkörének önkéntes tűzoltói tevékenységgel való kibővítésével kezdte kitölteni. Így mára már elmondható, hogy Zugló ÖTE az önkéntes tűzoltói hagyományokat újra megteremtette Budapesten.

Az elmúlt év az önkéntes tűzoltó tagozat életében jelentősnek számított. Bár tűzoltó tagozatunk viszonylag fiatal, mert most múlt 10 éve, hogy megalakultunk, mégis jelentős ugrások voltak életünkben. A megalakulás utáni időszak, a helyünk keresésével telt, hogy a hivatásos tűzoltóságokkal az országos átlaghoz képest jobban ellátott területen egy önkéntes tűzoltó egyesület, hogyan tud becsatlakozni és leginkább hatékonyan segíteni a hivatásos bajtársaknak és a lakosságnak. Az évek múlása során tagságunkat, felszerelésünket folyamatosan fejlesztettük. Az első nagy lépés részünkről az önkéntes tűzoltó egyesületek között a legmagasabb kategória elérése volt. A felkészülés után sikerrel vettük az akadályt, I. kategóriájú szervezetté váltunk. Rengeteg munka, folyamatos szinten tartás, gyakorlás, felkészítés és foglalkozás mellett az adminisztrációs feladatok végrehajtása is hatalmas erőpróbát jelentett. A felszerelések éves felülvizsgálata, javításai, cseréje és karbantartása, a tűzoltó személyi állomány megfelelő okmányainak rendben tartása, a különböző adatszolgáltatásoknak, ellenőrzéseknek való megfelelés is jelentős erőforrásokat kötött le.

A következő hatalmas lépés a szervezetünk életében az önálló beavatkozó státusz elérése volt. Itt már szervezetünk különböző tűzoltási és műszaki mentési feladatoknál hivatásos tűzoltó közreműködése nélkül hajtja végre a szaktevékenységét. Ennek a szintnek az elérése is rengeteg munkával járt, mind a szaktevékenység mind az adminisztráció területén. Bár a tevékenységünket eddig is felelősségteljesen végeztük, de ez a szint még komolyabb odafigyelést igényel. Mivel mi a folyamatos fejlődés hívei vagyunk, legyen az nehézségekkel teli, még több munkával, gyakorlatok végrehajtásával és a színvonal növelésével elértük 2015-ben, hogy egyesületünk önálló beavatkozó tűzoltósággá vált.

Az utolsó feladat, ahol számot kellett adnunk a tudásunkról egy komplex, a felügyeletünket ellátó Katasztrófavédelem által megszervezett vizsga feladat végrehajtása volt. Ezen tűzoltási és műszaki mentési feladatokat kellett szakszerűen végrehajtaniuk. Az állomány jelesre vizsgázott, a vizsgát felügyelő hivatásos tűzoltók megállapítása szerint megfelelőek vagyunk mint önálló beavatkozó tűzoltó egység. A minősítést évente meg kell újítani, így tavaly az ellenőrzéseket követő vizsga gyakorlaton ismételten megfelelt minősítést szereztünk. A főváros területén tevékenykedő önkéntes tűzoltó egyesületek alap feladata, mellyel leginkább szolgálni tudják a mentő tűzvédelem ügyét a hivatásos tűzoltóságok részére történő segítségnyújtás. A rendelkezésükre bocsátott élőerő mellett igyekszünk olyan technikai eszközöket rendszerbe állítani melyek a fővárosban ritkábban találhatóak meg. Ilyen eszköz a gépjárműfecskendőnkön lévő csörlő. Jármű baleseteknél sikerrel alkalmazható ez az eszköz. További ilyen felszerelés a ventilátor, mellyel a füsttel telített területek hatékonyan átszellőztethetőek. Felismerve azt, hogy a főváros egyes részei víz hiányos területek, az oltóvíz csak távolsági vízszállítással juttatható el a tűzesetek helyszínére, szervezetünk beszerzett egy vízszállító gépjárművet, mely terepjáró képességű és rendelkezik avaroltóval is. A vízszállítás mellett remekül alkalmazható az aljnövényzet tüzes időszakban, továbbá jelentősen kiterjeszthető a szolgáltató tevékenységünk is, új szolgáltatási területekkel.Szervezetünk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkérésére megalakította és törzsét képezi az Észak-pesti Önkéntes Mentőcsoportnak, mely vállalta, hogy a főváros adott területén kívül az ország bármely területén segítséget nyújt katasztrófa vagy vészhelyzet kialakulása esetén a bajba jutott állampolgárok életmentésében, anyagi javaiknak mentésében. A mentőcsoport vezetési törzzsel, polgárőr, tűzoltó és egészségügyi rajokkal rendelkezik, melynek teljes személyi állományát – a hivatásos állományúak kivételével – egyesületünk tagjai biztosítják. Műszaki mentési, városi kutató mentői, területbiztosítási és vezetés irányítási feladatokban veszünk részt. Szervezetünk részt vett a megalakításában és tagja a Budapest Mentőszervezetnek.

Kapcsolat

Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Cím: 1145 Budapest , Laky Adolf u. 36.

Telefon:

  • +36 30 621 22 22
  • +36 30 621 22 60

Email:

Facebook:

 

Web:

 

Minősítések

  • 2014. június 14. – Nemzeti minősítés