A Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület létrehozását a 2002. évi dunai árvizet követően határoztuk el,hosszas előkészítés után egyesületünket 2004. augusztusában jegyezte be a Fővárosi Bíróság. A létrehozott új mozgalom fő célkitűzései a lakosság katasztrófák, veszélyhelyzetek hatásai elleni védelmének fokozása, felkészítésük elősegítése saját védelmük érdekében.

Egyesületünk védekezési, beavatkozási, valamint a felkészítési tevékenységeit elsősorban Budapesten végzi, itt élő polgártársaink védelmében, az itt élő emberekért. Rendkívüli esetekben önkénteseivel segítséget nyújt Magyarország bármely területén, amennyiben aktuális kapacitásai megengedik. Egyesületünk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttműködője, a Budapest Mentőszervezet alapító tagja, és az Észak-budai Önkéntes Mentőcsoport nemzeti minősítési rendszerben minősített tagszervezete. Nemzeti minősítéssel rendelkezünk vezetésirányítás és logisztikai, mentő, és alapvető vízkár elhárítási területen. Oktatási és képzési feladatainkat, mint nyilvántartásba vett felnőttoktatási intézmény végezzük. 2012 augusztusa óta a FEMERAID nemzetközi mentőszervezetek szövetségének a budapesti egységeként is működünk.

Megalakulásunk óta az országban bekövetkezett összes jelentősebb káreseménynél, katasztrófánál jelen voltunk, aktívan segítettük a károk felszámolását, a lakosság mentését, a veszély elhárítását. Jelen voltunk a 2006-os nagy budapesti viharnál, a 2010-es borsodi árvíznél, a kolontári iszapkatasztrófánál, 2013-ban a március 15-én kialakult hóhelyzet felszámolásából, valamint az évszázad árvizeként emlegetett nagy dunai árhullám védekezési- és utómunkálataiból is kivettük részünket. Legutóbb a Hegyvidéket sújtó jégkatasztrófa felszámolásában segédkeztek önkénteseink. A tevékenységünkben résztvevő önkéntesekben közös, hogy segíteni akarnak a bajbajutottakon, számukra az önkéntes polgári védelem szolgáltatása a kárterületi munkában való részvétel szervezett lehetősége a szükséges felkészítések, felszerelések, védőeszközök és irányítás biztosításával. Egyesületünk nyilvántartásba vett felnőttképzési intézmény, amely több mint nyolcfajta különböző képzést nyújt a hozzá jelentkezők részére.

Meggyőződésünk, hogy az önkéntes katasztrófa-elhárítási tevékenység nem a „gazdagok sportja” hanem a társadalomért tenni hajlandó önkéntesek olyan tevékenysége, amelyhez a körülményeket egyesületünknek kell biztosítani.

Minősítések

  • 2004. Nemzeti minősítés – Árvízvédelem
  • 2004. Nemzeti minősítés – Logisztika
  • 2004. Nemzeti minősítés – Vezetésirányítás

Kapcsolat

Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület

Telefonszám: +36 1 4900 112
Ügyeleti telefon: +36 30 269 7670
Levélcím: 1126 Budapest, Beethoven utca 11.
E-mail cím: kozpont[kukac]opve[pont]hu