2018. október 05-07. között került sor a Budapest Mentőszervezet idei legjelentősebb, 36 órás városi kutató-mentő (USAR) gyakorlatára. A gyakorlatot a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) vezényelte le, a szituációk kidolgozásában és a pályák megépítésében a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület önkéntesei nyújtottak jelentős segítséget. A gyakorlatot meglátogatta a Nis-i RSHC, és becsatlakoztak az EVOLSAR máltai, olasz és portugál csapatai is.

A beállított helyzet szerint földrengés sújtotta a Budapesthez közeli Lambéria területét, és egységeinket Újgyár kerületbe, valamint a Szigetliget Ipari Parkba riasztották, ahol lakóépületek és irodák egyaránt találhatóak. A Budapest Mentőszervezet előtt a helyszínen dolgozó mentőcsapatok a könnyű sérülteket már kimentették, ám eszközök hiányában a romok alatt rekedt sérültek mentését nem tudták végrehajtani.

Péntek délután, tagszervezeteink táborba történő beérkezését követően kialakítottuk a mentőcsapatot, a vezetőknek eligazítást tartottunk, majd miután elindultak a kárterületre, a tábor ügyeletese befejezte a tábor rendezését, a körletek kialakítását.
A kárterületen a mentőcsapat, az előzetesen kijelölt szektorok közül ott kezdte el a munkát, ahol feltehetően sokan tartózkodtak a földrengés idején, és a legtöbb élő embert tudjuk kimenteni. A scenárió szerinti lakóépületek romjai között végül közel 10 főt kutattunk fel kutyákkal és élőerővel, őket műszaki mentő és kötéltechnikai részlegünk a sérült elsősegélynyújtó biztosítása mellett emelte ki a romok közül, majd adta át a magasabb szintű mentőegységnek.

A pénteki művelet befejezését követően néhány órás szünet következett, hogy a másnap délelőtt 10 órakor induló, és vasárnap délelőtt 10 óráig tartó, 24 órás folyamatos műveletre megfelelően kipihenhessék magukat tagszervezeteink önkéntesei.
Szombat délelőtt két helyszínen kellett dolgoznunk, Újgyár kerületben nehezítette a mentést, hogy éjszaka fosztogatók jutottak be a területre, akik bár megsérültek, lőfegyverrel rendelkeztek, így különös körültekintéssel kellett feladatainkat végrehajtani.
A Szigetliget Ipari Parkban a tavalyi károkat még nem sikerült helyreállítani, és a mostani földrengés következtében tovább romosodtak az épületek, ahonnan lakossági bejelentés alapján hangokat hallottak kiszűrődni. Az oda átvezényelt kisebb mentőcsapat végül 2 sérültet talált, egyiküket mélyből, a másikat magasból kellett kötéltechnikával lementeni.

Munkánkat több utórengés is nehezítette, az egyik következtében Lambéria Újgyár kerületének egy hídja leszakadt. A lakosok engedélyt kaptak arra, hogy bizonyos épületekbe visszatérjenek és személyes tárgyaik közül a legfontosabbakat összepakolják, így a hídon több gépjármű is tartózkodott, több mint 10 lakos megsérült. Az ő mentésük elsődleges volt, csak azután folytathattuk az előre meghatározott szektorokban a munkát, miután mindannyiukat megtaláltuk és kimentettük a roncsok közül.
Ezt követően visszatértünk a meghatározott sorban következő épületekhez, ahol a késő délután folyamán további 6 sérültet találtunk meg. Közülük többet csak faláttöréssel lehetett elérni, ugyanis az egyéb bejáratok a rengések miatt teljes mértékben romosodtak; de olyan is volt, akit a födémet felfelé átvágva tudtunk csak ellátni és kimenteni.

Az Újgyár kerületi utolsó szektorunkhoz szombat késő este értünk el, a pincében lévő, szűk, erősen romosodott területet csak a leszakadt liftaknán keresztül, kötéltechnikával leereszkedve tudtuk megközelíteni, a bent lévő sérülteket is így kellett kimenteni.
Végül vasárnap hajnalban, az Újgyári munkát befejezve, még átriasztottak minket a Szigetliget Ipari Parkba, ahol szintén a szűk tér, fal- és födémáttörések szükségessége nehezítette a munkát.

Az US&R18 gyakorlat során tagszervezeteink 4 váltásban dolgoztak, a résztvevő 12 tagszervezet több mint 130 önkéntese közel 40 sérültet mentett ki a romok alól, akiket a Magyar Vöröskereszt imitátorai játszottak- ezúton is köszönjük nekik, hogy ismét a rendelkezésünkre álltak, és élethűbbé tették a gyakorlatot.

A hétvége folyamán az ÖPVE külföldi társszerve, az EVOLSAR tagjai is jelen voltak, illetve 8 fővel be is kapcsolódtak a munkálatokba. A BMSZ egységeit az FKI operatív törzse irányította, ám a helyszíni csapatvezetést és irányítást magunk oldottuk meg. A munka során saját magunkat váltottuk, ezáltal a kutyás és élőerős kutatás, a műszaki mentő, a kötéltechnikai és az elsősegélynyújtó képességek komplex alkalmazása mellett a vezetői feladatokat is gyakorolhattuk.
Tagszervezeteink önkéntesei közel 1200 munkaórát teljesítettek a hétvége folyamán.