Az Ybl Katasztrófavédelmi Bajtársi Egylet (YBL KV BE) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendszerében működő önkéntes területi polgári védelmi szervezet, amely 2014. március 1-jén azzal a céllal jött létre a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, hogy a Katasztrófavédelemmel szorosan karöltve, a veszélyhelyzetekben az életmentés és kárelhárítás vezetését végző törzsek munkáját támogassa, és közvetlenül közreműködjön az életmentés és kárelhárítás feladataiban. Az Ybl Katasztrófavédelmi Bajtársi Egylet három szakmai szervezeti alegységgel működik, amelyek feladatainak ellátása külön részlegparancsnoki irányítás alá tartozik:

  • vegyi felderítő részleggel, feladata: a kárterületen a hivatásos szervekkel való közreműködés, mely kiterjed az adatgyűjtésre, javaslatok kidolgozására, mentesítésre, illetve a mentesítés ellenőrzésére
  • műszaki felderítő és értékelő részleggel, feladata: a kialakult károk felderítése, a helyzet értékelése és a műszaki mentési feladatok szakmai irányítása
  • elsősegélynyújtó rajjal, feladata: a katasztrófa következtében egészségileg károsodott, sérült személyek felkutatása, szállíthatóságuk szempontjából történő osztályozása, elsődleges ellátása.

Egyletünk nagy létszámú aktív állományú Bajtárssal rendelkezik, akik jellemzően a tűz- és katasztrófavédelmi szakirányon folytatott tanulmányaik mellett mind elméleti, mind gyakorlati képzésen részt vesznek, ezáltal tágabb ismeretekre tehetnek szert a választott specializációjuk területén. A gyakorlatok során készségszinten sajátíthatják el többek között az árvízvédelmi, tűzoltástechnikai, vagy éppen az elsősegélynyújtó ismereteket. Betekintést nyerhetnek a különböző veszélyhelyzetek kezelésébe, illetve a műveletirányító operatív törzs munkájába. A Budapest Mentőszervezettel 2015. márciusa óta veszünk részt közös gyakorlatokon, a nagy létszám miatt elsődlegesen az árvízvédelmi komponens munkájában végezzük tevékenységünket. Ezen kívül állandó delegáltjaink vannak a Budapest Mentőszervezet Törzsében is.

Kapcsolat

YBL – Katasztrófavédelmi Bajtársi Egylet

Telefonszám: +36 1 251 10 60
Cím: 1146 Budapest, Thököly út 67.
E-mail cím: parancsnok.ybl.kv.be@gmail.com