2021. június 26-án a Baramya megyei Vejtiben tartottak Nemzeti Minősítő Gyakorlatot a megye települési mentőszervezeteinek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére a Budapest Mentőszervezet erősítésként vett részt a gyakorlaton, ahol vezetés-irányítással, légi felderítéssel, egészségügyi biztosítással és kötéltechnikai fáról mentő, favágó egységekkel egészítettük ki a helyi csapatok képességeit

Nem sokkal azután, hogy a gyakorlat mozzanatainak végrehajtása megkezdődött, hírt kaptunk arról hogy a kb 70 km-re lévő Kadarkúton olyan intenzitású, jégesővel érkező vihar csapott le az előző éjszaka, hogy több mint 300 ház rongálódott meg. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére így a Somogy megyei településre vonultunk át, és kapcsolódtunk be a károk felszámolásába, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakembereivel közösen.

Vezetés-irányítási, légi felderítő és a tetők ideiglenes fedésére képes műszaki mentő egységekkel jelentkeztünk be a helyi operatív törzsnél, akik az Önkormányzat épületében alakították ki bázisukat. Törzsünk csatlakozott a teremben dolgozó katasztrófavédelmi és önkormányzati munkatársakból álló csapathoz, és fél óra alatt kialakítottuk a laptopokkal, nyomtatóval, és minden egyéb irodai kiegészítővel ellátott munkahelyet, ezáltal megkezdődhetett az addig kizárólag papír alapon létező adatok és információk digitalizálása, a művelet átláthatóságához szükséges dokumentumok előkészítése. A munkát az is nehezítette, hogy folyamatos áramingadozás volt az épületben, így a következő 1,5 napban aggregátorunk biztosított számunkra folyamatos áramellátást.

Mialatt a vezetés-irányítási rendszer kialakítása zajlott, 3 fővel már a tetőkön végzett munkába is bekapcsolódtunk.

Idő közben a Budapesten lévő tagszervezetek felriasztását is végrehajtottuk, hiszen az hamar egyértelművé vált, hogy nem halad úgy a munka, hogy aznap befejeződjön. Szombaton sötétedés után mindenki felfüggesztette a munkát, hogy másnap reggel újult erővel, és további műveleti egységekkel kiegészülve folytathassuk azt.

A Budapest Mentőszervezet vasárnap összesen 33 fővel volt már jelen a településen, akik 3 műveleti egységben és természetesen a törzsben vetették bele magukat a munkába. A tetők fóliázását nehezítette a nagy meleg, amit teljes védőfelszerelésben, sok esetben fekete fóliával dolgozva kellett megoldaniuk az önkénteseknek. A nap végére egységeink összesen 9 házat fejeztek be, ennyi nehéz helyzetben lévő család otthonát óvva meg a beázástól, további károsodástól.

Ebben a tragikus helyzetben elképesztő összefogást tapasztalhattunk meg, a résztvevő önkéntes és hivatásos tűzoltóknak, mentőszervezeteknek, és a civileknek köszönhetően vasárnap estére a legtöbb épület ideiglenes fedése befejeződött. Utolsó egységeink nem sokkal este 7 óra előtt hagyták el a helyszínt.