2015-ben alakult meg a Budapest Mentőszervezet, az abban az évben megszerzett nemzeti minősítések óta 5 év telt el. A Nemzeti Minősítési Rendszer előírásai alapján idén ősszel, 2 hétvégén át tartó gyakorlaton újítottuk meg ezeket, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakembereiből álló bizottság előtt.

Október 02-án felriasztással vette kezdetét a minősítő vizsga első etapja. Tagszervezeteink a kapott információk alapján megkezdték a felkészülést, vezetési törzsünk pedig összeült és a beérkező információk alapján kialakította a másnapi végrehajtás során alkalmazandó műveleti szervezetet, elosztotta az erőke és eszközöket, a csapatvezetők számára online formában eligazítást tartott.

Szombaton a Népszigeten volt kijelölve a gyülekezési körlet, ahol a beérkező szervezeteket regisztrációs pont fogadta. Itt az előző napi adatok pontosítása mellett tájékoztatást kaptak a résztvevők a járványhelyzet okán betartandó óvintézkedésekről, valamint testhőmérséklet mérést végeztek mindenkin, aki a területre lépett.

A törzs állománya telepítette a vezetési pontot, kialakította a híradás rendszerét, megkezdte a művelethez kapcsolódó dokumentáció vezetését. A több mint 150 résztvevő önkéntes biztonsága érdekében a gyakorlat mozzanatait egymástól elkülönítve, a tagszervezetek állományát csak a lehető legkisebb mértékben keverve hajtottuk végre.

A délelőtt folyamán, a folyamatosan működő vezetésirányítás és logisztikai komponens mellett az árvízi és vízi mentés, valamint a búvár tevékenység feladatvégrehajtását tekintette meg a minősítő bizottság. Depók működtetése, árvízvédelmi készletek telepítése, több személy vízből történő kimentése, valamint védmű búvárok általi fóliázása voltak a főbb feladatok.

Délután a városi kutató-mentő és a kötéltechnikai mentő csapatok dolgoztak, szervezetenként külön, más-más típusú szakfeladatot elvégezve. Bemutatták a fal- és födémáttörések, a megtámasztások, a sérült személyek magasból mentésének szakszerű végrehajtását, helyszíni logisztikai pont üzemeltetését.

Két héttel később, október 16-18. között Kovácsvágás térségében, Zemplén 2020 néven folytatódott a minősítés, közel 100 fő budapesti önkéntessel. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett program egyben országos együttműködési gyakorlat is volt, melyen az év közben az erdőtűzoltási képesség növelése céljából, az OKF által önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiadott gépjárműfecskendők is részt vettek. A Budapest Mentőszervezet 6 fős rajjal hajtotta végre a tűzoltószakmai feladatokat, a BMSZ ÖTE ezzel sikeresen teljesítette első műveletét.

A gyakorlatra érkező csapatok a kijelölt gyülekezőhelyre érkezésük után regisztrálva lettek, majd megkapták szálláshelyüket. Másnap kora reggel a vezetési pont telepítésével és a vezetők eligazításával kezdődött a feladatok végrehajtása, amire több helyszínen került sor. A keresőkutyás komponens a Kovácsvágás közelében található János vára kilátó környékén elterülő erős részeken kutatott eltűnt turistacsoport tagjai után. A kötéltechnikai mentő komponens Füzéren, a várban lévő védett kulturális javakat mentette le kötélpálya segítségével, melyre a közelben tomboló erdőtűz miatt volt szükség. A mentőcsapatok pedig Vágáshuta körzetében lezuhant repülőgép utasainak felkutatását, mélyből és magasból mentését, osztályozását, ellátását és kimentését végezték.

A műveletet ezúttal is vezetési törzsünk irányította, logisztikai komponensünk pedig a kárterület határáról szolgálta ki a mentést végzőket.

A minősítő bizottság a két hétvége folyamán mutatott teljesítményünkről elismerően nyilatkozott, a gyakorlat zárásaként pedig átadták az újabb 5 évre érvényes minősító oklevelet, mely szerint a minősíthető kategóriák mindegyikében sikeresen vizsgáztunk.