2020. március 11-én különleges jogrend, veszélyhelyzet lépett életbe Magyarországon az újfajta koronavírus megjelenése, a COVID-19 miatt. A Budapest Mentőszervezet és tagszervezeteink tevékenységét a veszélyhelyzet megszűnéséig a járvány elleni védekezés határozta meg, melynek érdekében közösen és külön-külön is sokat dolgoztunk.

 

A lakosság védelme, és az ellátó kapacitás növelése érdekében 3 alkalommal volt szükség a Budapest Mentőszervezet tagszervezeteinek közös munkájára. Két alkalommal az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet számára nyújtottunk segítséget, amikor a tömeges megbetegedések időszakára készülve szükségesség vált olyan irodák, szobák kiürítése, amiket a koronavírus fertőzött személyek szakszerű ellátásához alakítottak át, rendeztek be. A helyiségekben lévő, jellemzően nagyméretű és nehéz irodai, öltözőbútorokat, fali polcokat és szekrényeket tagszervezeteink önkéntesei kézi erővel hordták ki az általuk biztosított teherautókhoz, és a kórház telephelyén belül kialakított raktárba szállították és pakolták le. A kétnapos művelettel többszáz négyzetméternyi terület kórteremmé történő átalakításához járultunk hozzá.

 

Közösen nyújtottunk segítséget a Kamaraerdei úti Idősek Otthonában is, ahol katonai rajsátrak felállítására volt szükség. A három sátorból azok összefűzésével alakítottunk ki egy nagy, fedett, az időjárás viszontagságaitól védett, fűthető területet, ami az aktuális szükségletektől függően számos funkciót képes ellátni.

 

A veszélyhelyzet hatálya alatt tagszervezeteink mindennapjait is a vírus elleni küzdelem tette ki, áldozatos munkájukkal számos területen járultak hozzá a sikeresen védekezéshez:

  • Segítették kollégiumok kiürítését, kórházi osztályozó sátrak felállítását.
  • Fertőtlenítettek megelőző jelleggel gépjárműveket, épületeket, közműszolgáltatók telephelyeit.
  • Végezték olyan betegek ellátását, akik kórházi kezelésre nem szorultak, ám szükségük volt egészségügyi kompetenciával rendelkező személy általi kezelésre, ápolásra.
  • Üzemeltettek és végeztek egészségügyi ellátást mobil osztályozó helyen, sürgősségi osztályon.
  • Adományok és segélyszállítmányok beszerzésével, összeállításával, szállításával nyújtottak segítséget rászorulóknak, egészségügyi intézményeknek, hajléktalan szállóknak, sőt, még állatvédelemmel foglalkozó szervezeteknek, állatoknak is.
  • Szükség volt rájuk intézményből eltűnt, koronavírussal fertőződött személy felkutatásában, eltűnt háziállatok felkutatásában, illetve a járványban érintett személyek háziállatainak ideiglenes elhelyezésében, tanácsadásban.
  • Egy kutatási alap is előkészítésre került tagszervezetünk által, ami statisztikai, matematikai számítások alkalmazásával tette volna lehetővé a fertőzöttek tényleges létszámát. A kutatás felajánlásra került a védekezést irányító operatív törzs irányába.

 

A Budapest Polgárőr Szövetség, a fővárosi polgárőrségeket összefogó szervezet, akikkel kiváló együttműködésben dolgozunk a mentőszervezetek gyakorlatain és alkalmazásain egyaránt. A BPSZ tagegyesületei polgárőr szolgálatuk során általános feladataik mellett működtek közre a járványhelyzet kezelésében. Az időskorúak ellátásában, a fertőtlenítő tevékenységben, a területek zárásában, az aktuális jogszabályok betartatásában, a kijárási korlátozás ellenőrzésében vállaltak fontos szerepet.

 

A Budapest Mentőszervezet közös tevékenységei során 87 fő 282 órát, tagszervezeteink önálló beavatkozásai alatt 123 fő 2927 órát, míg a Budapest Polgárőr Szövetség tagjaként 4444 fő 43567 órát dolgozott kifejezetten a járványhelyzettel összefüggő feladatok ellátásán.