2020. június 14-én zivatarlánc vonult át Budapesten, ami hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőt hozott magával. Az elmúlt napok csapadékos időjárása már megterhelte a talajt és a csatornarendszert, és a rövid idő alatt leesett csapadékot már nem tudta elvezetni. Számos ingatlan pincéjét árasztotta el a víz, több helyen dőltek ki fák a szél miatt.

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) igazgatója 13:00 órakor rendelte el a Budapest Mentőszervezet felriasztását, a vezetési törzs megalakítását és a tagszervezetek műveleti egységeinek teljes alkalmazási készenlét elérését. Az irányítási törzs 15:00 órára alakult meg az FKI Dologház utcai objektumában, ahol megkezdte a tagszervezetek rendelkezésre álló állományának felmérését, képességeik csoportosítását. Ezen felül felvette a kapcsolatot a hivatásos katasztrófavédelmi kollégákkal, többek között azzal a személlyel aki azért csatlakozott hozzánk, hogy egy belső rendszer segítségével a segélyhívón bejelentett káreseményeket, a hivatásos műveletirányirányítás által tett bejegyzéseket valós időben láthassuk, ezáltal olyan címre tudjuk küldeni egységeinket amit még nem számoltak fel.

 

A tagszervezetek a teljes alkalmazási készenlét elérésekor, vagyis amikor indásra készek a megalakulási helyükön, bejelentkeztek és pontosították a korábban leadott létszámot és képességet. A favágásra, vízmentesítésre, felderítésre felszerelt egységeket a művelet teljes időtartama alatt saját törzsünk irányította, figyelve arra hogy mindenki képességének és rendelkezésre álló eszközeinek megfelelő feladatot kapjon, valamint arra, hogy amíg a tagszervezet elsődleges működési területén van élő káresemény, addig ne mozgassa el a területről.

 

A kárfelszámoló tevékenységet 22:30 órakor fejeztük be, tagszervezeteink többsége ekkor vonult vissza megalakulási helyére leszerelni, a törzs tagjai pedig a műveleti dokumentációk lezárása és az összefoglaló jelentés megküldése után indulhattak haza.

 

A délután-este folyamán 14 tagszervezetünk 88 önkéntese dolgozott a károk mielőbbi felszámolása érdekében, közülük 11 beavatkozó és 14 felderítő egység, valamint a törzs lett megalakítva. 137 kárhelyen jelentünk meg, 92 esetben felderítés, a káresemény jellegének pontosítása volt a feladat, és 45 esetben történt kárfelszámolás. Tagszervezeteink önkéntesei 720 munkaórát teljesítettek.

 

Fotó: Pirót-Endrődi Krisztina, Budapesti Polgárőr Szövetség, Újpest ÖTE.